MEDELTIDA BERGMANSBRUK FRAM TILL 1500



 

Medeltida bergsmansbruk - Åtvidabergs bergslag fram till 1500


Författare: Svante Kolsgård

 

Åtvidabergsbygdens historia är intimt förknippad med det lokala bergsbrukets utveckling, framför allt framställningen av koppar. Det finns dock en historia att söka ”före kopparn”. Åtvidabergsområdet genomkorsades av tidiga kommunikationsstråk, exempelvis den viktiga vattenled som genom Uknadalen ledde vidare in mot de centrala delarna av det forntida och medeltida Östergötland och förband dessa områden med Östersjön.

Ladda hem hela artikeln i pdf-format (2.25 Mb). Öppnas i nytt fönster:

Medeltida bergsmansbruk - Åtvidabergs bergslag fram till 1500.pdf

   
 

 

Innan den förste bergsmannen


Författare: Britt Svensson

 

I nuläget framstår kunskapen om Åtvidabergs förhistoria mest som en vit fläckpå kartan. Här har inga större arkeologiska undersökningar genomförts, de synliga fornlämningarna är få och äldre skriftliga uppgifter om traktens fornlämningar har inte studerats närmre. Men hur ser då den generella fornlämnings-bilden ut i kopparbrukets omland och Åtvids socken och finns det någon plats i denna trakt som under äldre järnålder haft en roll i den process som via en sammanslutning av små herradömen ledde fram till en samhällsorganisation som kan kallas kungarike? 

Ladda hem hela artikeln i pdf-format (5.23 Mb). Öppnas i nytt fönster:
Innan den förste bergsmannen.pdf

    


  


Ortsnamn i Åtvidabergsbygden

Författare: Jan Paul Strid

 

Vad ortnamn betyder har sysselsatt människans fantasi sedan urminnes tid. Att tolka ortnamn är i själva verket ”en hel vetenskap” och därtill en ganska komplicerad sådan. Det finns få ortnamnsforskare. Det gör att många bygder i vårt land aldrig blivit ordentligt undersökta och att följaktligen många namn är otolkade. Detta gäller Åtvidabergsbygden och det gäller själva namnet Åtvidaberg.

Ladda hem hela artikeln i pdf-format (688 kb). Öppnas i nytt fönster:
Ortnamn i Åtvidabergsbygden.pdf