BARONIET OCH BRUKSSYSTEMET - HÖGKONJUKTUR 1840-1870




Högkonjuktur 1840-1870

Författare: Svante Kolsgård

  

Efter vissa problem för svenskt bergsbruk kring sekelskiftet 1800 återtog snart landets järn- och kopparproducenter en stark ställning. Den främsta orsaken till det svenska bergsbrukets expansion bör sökas i det faktum att den engelska industriella revolutionens vågor nu nått den europeiska kontinenten. Behovet av järn, men även koppar, växte dramatiskt. Denna positiva utveckling märktes även i Åtvidabergs bergslag. Decennierna kring 1800-talets mitt kom att innebära den verkliga storhetstiden för Åtvidabergs kopparverk, vilket avspeglade sig på såväl själva brukssamhället som hela omlandet.


Ladda hem hela artikeln i pdf-format (1,26 Mb). Öppnas i eget fönster: 
Högkonjunktur 1840-1870.pdf





Åtvidaberg - Bersbo
Östergötlands första lokomotivdrivna järnväg

Författare: Åke Asph & Hans Blomberg

 

   

1857 invigdes järnvägen mellan Åtvidabergs kopparverk och Bersbo gruvfält, vilket var en av Sveriges första järnvägar med lokomotivdrift. Detta tidiga och för sin tid mycket omfattande projekt utgör ytterligare ett exempel på en brukslednings stora intresse för att använda ny teknik.


Ladda hem hela artikeln i pdf-format (1,2 Mb). Öppnas i eget fönster: 
Åtvidaberg-Bersbo - Östergötlands första lokomotivdrivna järnväg
.pdf



 

”Ett jordiskt paradis”

Åtvidaberg – ett brukspatriarkalt mönstersamhälle?

Författare: Svante Kolsgård

   

Karaktäriserades de svenska bruken av maktfullkomliga brukspatroner och en arbetarbefolkning som dignande under slavliknande förhållanden eller liknade just den svenska bruksorten något av ett industriellt mönstersamhälle? Den moderna historiska forskningens syn på det brukspatriarkala systemet har förändrats under senare tid. Relationerna mellan bruksledning och arbetarbefolkning i Åtvidaberg illustrerar väl den nya synen på patriarkala strukturer i bruksmiljön under 1800-talet. 

Ladda hem hela artikeln i pdf-format (791 kB). Öppnas i eget fönster: 
Åtvidaberg - Ett jordiskt paradis.pdf



 

Åtvidabergs skolor.

Ett skolsystem under patriarkalt beskydd och kontroll


Författare: Mats Sjöberg

 

    

Bruksledningens - och inte minst baronerna Adelswärds - intresse för skolsystemet i Åtvidabergsområdet var mycket stort. Möjligheterna att påverka den lokala skolvärldens utveckling var .


Ladda hem hela artikeln i pdf-format (???). Öppnas i eget fönster: 
Åtvidabergs skolor.pdf


 




En “Eld- och luftmaskin” i Bersbo

Om introduktionen av ångkraft vid Åtvidabergs gruvor


Författare: Roy Andersson

 

Ett av gruvbrytningens ständigt återkommande problem var att på ett effektivt sätt hålla gruvorna fria från vatten. Ångmaskinstekniken kom därför på 1800-talet att få stor betydelse för många svenska gruvor. Vid Bersbo gruvfält utanför Åtvidaberg introducerades ångkraften i början av 1800-talet och kom ända fram till sekelskiftet 1900 att bli en nödvändig förutsättning för den gruvdrift som bedrevs där.

Ladda hem hela artikeln i pdf-format (???). Öppnas i eget fönster: 
Eld- och luftmaskin i Bersbo - Introduktionen av ångkraft i Åtvidabergs gruvor.pdf





 

Från malm till garkoppar

Kopparframställning i 1840-talets Åtvidaberg

Författare: Roy Andersson

 

I Åtvidaberg framställdes på 1840-talet koppar genom reducerande smältning i ugn. Smältningen syftade till att skilja ut den metalliska kopparen från järn, svavel och gångart och metoden var att i omgångar underkasta malmen en oxiderande rostning följd av en reducerande smältning. För att få fram smidbar koppar behövdes en nästan sex månader lång process som bedrevs i olika steg.

Ladda hem hela artikeln i pdf-format (???). Öppnas i eget fönster: 
Kopparframställningen i 1840-talets Åtvidaberg.pdf

 




Kopparhanteringens miljöproblem

Författare: Björn Segrell

 

Naturresursanvändning medför alltid miljöpåverkan. Kopparhanteringen i Åtvidaberg utgjorde inget undantag. Särskilt under 1800-talet när både gruvdriften och kopparframställningen intensifierades skapades miljöbelastningar i form av utsläpp till vatten och luft av ämnen som var skadliga för naturen och människorna. Ännu idag, omkring 100 år efter att verksamheten upphört, är miljöbelastningar och miljöproblem fortfarande påtagliga på vissa håll, inte minst i Bersbo och Åtvidaberg.

Ladda hem hela artikeln i pdf-format (1,45 Mb). Öppnas i eget fönster: 
Kopparhanteringens miljöproblem.pdf

 




Jonas Jonsson

En modern storbyggmästare


Författare: Lars Strömbäck

 

Jonas Jonssons enkla ursprung var ett småbruk utanför Eksjö, där han föddes 1806. Det finns väldigt litet material om personen Jonas Jonsson. Det är genom sina många och storslagna byggnadsverk han möter oss och det är genom dem vi kan bilda oss en uppfattning om mannen bakom den så kallade. tjustempiren eller, som den också kallades, jonssonempiren.

Ladda hem hela artikeln i pdf-format (726 kB). Öppnas i eget fönster: 
Jonas Jonsson - En modern storbyggmästare.pdf